pagina

over ons

Meer over onze geschiedenis, wie wij zijn, en waar wij in geloven leest u hier.

Wij zijn een echt familiebedrijf

Vroeger teelde onze overgrootvader en grootvader op een deel van het land hun producten en verkochten deze aan de inwoners van Bergen op Zoom. Inmiddels kunt u ook zelf plukken, komen de klanten van heinde en verre en helpt zelfs de vijfde generatie Frankentjes een handje mee!

Wij geloven in lokale, verse producten, waarbij tussenhandel zo min mogelijk nodig is en waarbij de klanten de teler nog echt kennen.

Onze geschiedenis

Onze grootvader had grond aan wat nu de Holleweg is. Grenzend aan zijn land had de familie Nijsse een boomgaard. Toen in de jaren ‘70 de familie Nijsse ermee stopte, gaven zij een deel van het land terug aan wat nu Brabants Landschap is. Het ander deel werd opgekocht omdat de A58 over hun land kwam te lopen. Ook werd toen ziekenhuis Lievensberg (tegenwoordig Bravis) gebouwd.

Voor de familie Nijsse was de oppervlakte van de boomgaard te klein geworden en zij stopten met het bedrijf. Dit was voor onze vader/man Rienus Franken de gelegenheid om het bedrijf uit te breiden. Hij ging het overgebleven gedeelte van de familie Nijsse erbij pachten. Rienus breidde het bedrijf uit naar twaalf hectare, bleef aan de schuur zijn producten verkopen en startte met het zelf plukken van fruit.

Toen Rienus in 2012 onverwacht overleed, besloten zijn vrouw en kinderen het bedrijf voort te zetten, uit liefde voor het vak en hun man/vader. Omdat het hele andere tijden zijn, hebben zij allen naast het werk op het fruitbedrijf een (bijna) fulltime baan.

Rienus op het bedrijf, circa 2009.

vroeger_pietindeboomgaard@2x

Piet in de boomgaard.

vroeger_winkel@2x

Vroeger in de winkel.

vroeger_inhetveld@2x

Werk op het veld.

vroeger_familienijsse@2x

Familiefoto in de boomgaard.

Het is hard werk, dus zo nu en dan gek doen mag ook.

Ons bedrijf nu

Hoewel sommige producten nog steeds verbouwd worden, is er ook veel veranderd. Onze fruit- en groentewinkel speelt een steeds grotere rol in de maanden juli tot en met november. We kweken nieuwe producten, zoals kersen, pompoenen, suikermaïs, snijbonen, bramen, rode bessen, nasiperen en courgettes.

Daarnaast vinden we het leuk om mensen kennis te laten maken met de mogelijkheden van ons bedrijf en wat wij telen. Daarom organiseren we allerlei activiteiten op ons bedrijf met onze producten, zoals brunches, kinderfeestjes en kookworkshops.

Waar wij in geloven

De prijzen van groenten en fruit zijn in de afgelopen decennia flink gedaald. Dat komt door de druk van grote supermarkten, die grotendeels de prijzen bepalen, en door concurrentie uit landen waar de productiekosten lager zijn. Veel boerenbedrijven gaan ten onder.

Wij vinden dat boeren een eerlijke prijs moeten krijgen voor hun producten. Doordat wij direct aan u kunnen verkopen, kan ons bedrijf nog blijven bestaan. Rijk worden we er zeker niet van. Praktisch al onze inkomsten investeren we om het bedrijf draaiende te houden, onderhoud te plegen, en te moderniseren.

icon-lokaal

lokale economie

Wij vinden het belangrijk dat mensen weten waar hun eten vandaan komt. Zelf proberen wij ook zoveel mogelijk met lokale bedrijven en organisaties samen te werken.

icon_duurzaam

duurzaamheid

Ons fruit zit verpakt in een volledig composteerbare omhulsel: de schil. Ook moedigen we iedereen aan om zelf tasjes en zakjes mee te nemen. Zo dragen wij ook bij aan een duurzamere wereld.

icon_lelijk

minder verspilling

Op onze appels zitten zo nu en dan plekjes, en aan onze aardappelen zit klei. Want echte schoonheid zit van binnen. Maar ook lelijke groenten of fruit worden bij ons niet weggegooid. Wat toch overblijft verwerken wij tot sappen, jams, soepen en chutneys.

Dit zijn wij

Wij zijn de familie Franken. Samen runnen we het fruitbedrijf. Omdat we niet van het bedrijf kunnen leven, hebben we naast het fruitbedrijf allemaal nog een andere baan. Dat is vaak erg stressvol, maar anders zouden we niet kunnen blijven bestaan.

Omdat er vooral in de zomermaanden veel werk is, werken wij ook met seizoensarbeiders. Al ziet u die hier niet vernoemd, zijn die een erg belangrijk en zeer gewaardeerd deel van ons bedrijf!

beeld_brina

brina

Na het overlijden van Rienus, runt Brina het fruitbedrijf samen met haar vier kinderen. Tot aan haar pensioen in 2015 gaf zij les op een vmboschool. Brina is de ‘mater familias’ en houdt van koken en weet het meeste van onze producten. Als zij in de keuken bezig is, is zij in haar element.

beeld_jakko

jakko

Als Jakko niet op het fruitbedrijf is, runt hij zijn een eigen bedrijf in robots en automatisering. Hij zaait, omdat hij de enige is die écht recht kan rijden, onderhoudt de machines en het terrein en ontwerpt allerlei technologische handigheidjes, die het werk weer iets makkelijker maken!

beeld_paul

paul

Paul is de jongste van de familie. Als hij niet op het fruitbedrijf is, werkt hij bij een reclamebureau in Berlijn. Hij maakt ons bedrijf ieder jaar een stukje mooier. Hij is het creatieve brein achter deze website, de borden op ons bedrijf en ontwerpt de etiketten van onze producten!

beeld_caro

caroline

Naast het werk in de vollegrond, vliegt Caroline voor Martinair. Ze zorgt voor onze boomgaarden, bestelt de nieuwe bomen, weet veel van plantenziekten en onkruid en is dol op kippen. Caroline staat daarnaast graag in de fruitwinkel waar ze van alles vertelt over onze producten.

beeld_irene

irene

Irene werkt, naast het fruitbedrijf, als adviseur (crisis)communicatie. Irene kan van alles: van administratie tot trekker rijden en van bijen tot snijbonen. Alle teksten komen van haar hand: zowel op deze website, de nieuwsbrief als onze social media.