Een korte inleiding

Ons bedrijf bevindt zich aan de rand van de stad Bergen op Zoom, net in het bos. Wij zijn een echt familiebedrijf. Vroeger teelde onze overgrootvader en grootvader op een deel van het land hun producten en verkochten deze aan de inwoners van Bergen op Zoom. Inmiddels kunt u ook zelf plukken, komen de klanten van heinde en verre en helpt zelfs de vijfde generatie Frankentjes een handje mee!

vroeger

Onze grootvader had grond aan wat nu de Holleweg is. Grenzend aan zijn land had de familie Nijsse een boomgaard. Toen in de jaren ‘70 de familie Nijsse ermee stopte, gaven zij een deel van het land terug aan wat nu Brabants Landschap is. Het ander deel werd opgekocht omdat de A58 over hun land kwam te lopen. Ook werd toen ziekenhuis Lievensberg (tegenwoordig Bravis) gebouwd. Voor de familie Nijsse was de oppervlakte van de boomgaard te klein geworden en zij stopten met het bedrijf. Dit was voor onze vader/man Rienus Franken de gelegenheid om het bedrijf uit te breiden. Hij ging het overgebleven gedeelte van de familie Nijsse erbij pachten. Rienus breidde het bedrijf uit naar twaalf hectare, bleef aan de schuur zijn producten verkopen en startte met het zelf plukken van fruit. Toen Rienus in 2012 onverwacht overleed, besloten zijn vrouw en kinderen het bedrijf voort te zetten, uit liefde voor het vak en hun man/vader. Omdat het hele andere tijden zijn, hebben zij allen naast het werk op het fruitbedrijf een (bijna) fulltime baan.

tegenwoordig

Hoewel sommige producten nog steeds verbouwd worden, is er ook veel veranderd. Onze fruit- en groentewinkel speelt een steeds grotere rol in de maanden juli tot en met november. We kweken nieuwe producten, zoals kersen, pompoenen, suikermaïs, snijbonen, bramen, rode bessen en courgettes. Daarnaast vinden we het leuk om mensen kennis te laten maken met de mogelijkheden van ons bedrijf en wat wij telen. Daarom organiseren we allerlei activiteiten op ons bedrijf met onze producten, zoals brunches, kinderfeestjes en kookworkshops.

visie

Wij geloven in lokale, verse producten, waarbij tussenhandel zo min mogelijk nodig is en waarbij de klanten de teler nog echt kennen. Bij ons kunt u het product zien groeien, veel zelf oogsten en u krijgt een eerlijke prijs. Dit vinden wij, in een tijd waarin de boontjes uit Egypte en de appels uit Nieuw-Zeeland komen, belangrijk. Op ons bedrijf werken we samen met de natuur. Ieder jaar is daardoor anders en soms zijn er oogsten die heel goed lukken, of helemaal niet lukken. Dat is “het risico van het vak”, zoals wij dat noemen. Voor u betekent dit dat we het ene jaar bijvoorbeeld veel kersen kunnen hebben en het andere jaar minder of zelfs geen. Of dat de frambozen het ene jaar lekkerder smaken dan het andere jaar. Wij vinden dat ook het mooie van ons werk, waarbij we letterlijk aan het einde van het seizoen de vruchten plukken van het werk.

duurzaamheid

Op ons bedrijf speelt duurzaamheid een steeds grotere rol. Zoveel mogelijk lokaal verkopen (geen transport), zo min mogelijk koelen van onze producten en het teveel aan fruit en groenten die overblijven niet verspillen. Daarom hebben we in 2015 een keuken gebouwd waarin we onze producten verwerken. Bij duurzaamheid hoort ook de wijze waarop wij onze producten telen. Zo gebruiken we zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen en veel van onze producten worden niet eens bespoten. Welke middelen wij gebruiken, wordt regelmatig door instanties gecontroleerd. Om onze kwaliteit ook formeel vast te leggen, zijn wij gecertificeerd (Global Gap) en volgen we regelmatig cursussen om onze kennis up to date te houden. Vragen? Stel ze gerust!