Rabarber is eigenlijk een groente. Maar vaak wordt het als een soort van fruit gebruikt. Wat kun je nou eigenlijk allemaal met rabarber doen? Hier een klein overzichtje.
Klassieke rabarbercompote
Een van de eenvoudigste recepten is rabarbercompote. Snijd de stelen in stukken, voeg suiker en een scheutje water toe, en laat het geheel zachtjes koken tot de rabarber uit elkaar valt. Dit smaakt heerlijk bij yoghurt, ijs, of als vulling voor gebak.
Rabarbertaart, pie en -crumble
Rabarber laat zich goed combineren met zoet deeg. In een kruimeltaart, galette of klassieke vlaai komt haar frisse zuur goed tot zijn recht. Tip: combineer met aardbeien of appel om het geheel wat zachter van smaak te maken. Bekijk zeker ook eens ons recept voor rabarberpie!
Rabarbersiroop
Door rabarber met water en suiker te koken en het mengsel vervolgens te zeven, verkrijgt men een prachtige roze siroop. Deze is bijzonder geschikt voor limonades, cocktails of als toevoeging aan een sprankelend aperitief.
Hartige toepassingen
Hoewel minder bekend, is rabarber ook inzetbaar in hartige gerechten. Denk aan een chutney met gember en ui, als bijgerecht bij kaas of wild. Ook in combinatie met linzen of in een kruidige stoofschotel kan rabarber een verrassend accent geven.
Inmaken of fermenteren
Rabarber laat zich goed bewaren door in te maken met azijn en specerijen. Dit levert een friszuur bijgerecht op dat goed past bij bijvoorbeeld gegrild vlees of een kaasplank. Voor de avontuurlijk ingestelden is zelfs fermentatie een mogelijkheid, al hebben we dat zelf nog nooit geprobeerd!