Voor ongeveer 750 ml siroop
Ingrediënten
500 g rabarber
300-400 g suiker
800 ml water
sap van 1 citroen
Benodigdheden
– Fijne zeef
– Glazen fles of potje
– Optioneel, maar erg handig: trechter
Bereiding
Was de rabarber en snijd in stukken van ongeveer 1 centimeter. Doe nu de suiker, rabarber en het water in een kookpan en breng aan de kook. Gebruik naar smaak minder of meer suiker, maar blijf wel tussen de 300 en 400 gram. Laat het 20 minuten lang zachtjes koken.
Steriliseer de potjes of de fles. Zet ze in de oven op 80 graden voor ongeveer 10 minuten. Kook de deksels of rubber afsluitingen 10 minuten in kokend water. Door de fles of potjes te steriliseren, blijft de siroop langer goed.
Zet de rabarber uit. Roer het sap van de citroen erdoor.
Plaats de zeef boven een andere pan of een schaal. Giet hierin de rabarber om de siroop eruit te filteren. Je zou nu een mooie, heldere roze siroop moeten hebben.
Neem de potjes of de fles uit de oven (pas op, heet!). Vul, eventueel met behulp van een trechter, de nog hete siroop voorzichtig in de fles of je potjes.
Laat de siroop afkoelen en zet daarna in de koelkast. Doe wat siroop in een glas en doe er ijskoud (bruisend) water bij voor een heerlijk verfrissend drankje.
Ongeopend en in de koelkast bewaard tot 2 maanden houdbaar. Geopend in de koelkast 3 tot 4 weken.