Prachtige pruimen in verschillende soorten, kleuren en maten
Na de kersen en net vóór de appeltijd helemaal losbarst staan de pruimen in de spotlight. Bijna te bestempelen als “vergeten fruit”, hebben ze eigenlijk een slechte reputatie. Dat komt vooral omdat in de supermarkt vaak melige, overrijpe pruimen worden verkocht. Maar als u ze zelf kunt plukken, is dat helemaal geen probleem! Kies uit vier verschillende soorten.
Jubilee pruimen: groot en wat zuurder
Oogsttijd bijna voorbij

Onze pruimenboomgaard is een beetje een chaos. Sommige stukken zijn namelijk al wel 50 jaar oud. Daarom staan ze wat door elkaar. De paars-blauwe Jubilee pruimen kunt u overal in de boomgaard vinden, maar vooral in de rijen 10 t/m 17.
Excalibur pruimen: middelgroot, licht zuur en zoet
Deze pruimensoort kunt u vinden tussen rij 24 en 27. Het is wel goed zoeken, want er zijn niet zo heel veel bomen van. Zoek vooral de hoge, grote bomen voor deze pruimen.
Mallard pruimen: bescheiden formaat, volle smaak
Deze donkerpaarse pruim kunt u vinden in de twee rijen pruimenbomen tegenover de grote boomgaard. De bomen zijn wat kleiner, maar hangen mooi vol met pruimen.
Reine Victoria pruimen: kleinere roze-gele pruimen

Deze friszoete pruim kunt u vooral vinden in het achterste deel van de boomgaard, vanaf rij 20. Maar er staan boven van doorheen de hele boomgaard. De pit zit los in de pruim, wat ze makkelijk te verwijderen maakt.
Anna Spath: paarse kiwi-pruimen
Pas tegen eind augustus rijp

Omdat deze pruim een groen vruchtvlees heeft, heet ze ook wel kiwi-pruim. Ze zijn wat zuurder dan andere pruimen met een wat steviger vruchtvlees.
Pluktips
– Sla de eerste paar bomen over, want die zijn vaak al leeggeplukt.
– Zoek de pruimensoort die u wilt, of pluk verschillende soorten.
– Rijpe pruimen komen makkelijk van de boom. Zitten ze heel vast? Dan is de soort nog niet rijp.
– Rijpheidscheck: Knijp lichtjes in de pruim. Is deze nog steenhard? Dan is die nog niet rijp.
– Pluk pruimen mét steeltje. Zo blijft de pruim langer goed.
Bewaartips
Zijn uw pruimen nog iets te hard voor uw smaak? Bewaar ze dan buiten de koelkast. Ze worden snel rijper.
Houdt u juist van wat stevigere pruimen? Bewaar ze dan in de koelkast om de rijping te vertragen.
Langer van pruimen kunnen genieten? Ze kunnen ook worden ingevroren. Even door midden snijden, de pit verwijderen, en invriezen.