Ingrediënten
250 ml water
1 kg suiker
1,5 kg kweeperen
150 g amandelen of walnoten of hazelnoten
sap van 1 citroen
Materiaal
3 tot 4 gesteriliseerde jampotjes van ±300 ml.
Bereidingswijze
Vul een kom met water en doe er de helft van het citroensap in. Dit voorkomt dat de kweeperen verkleuren terwijl u ze snijdt.
Snij de kweeperen in partjes met de schil en verwijder het klokhuis. Doe ze steeds terug in de kom met water, zodat ze niet verkleuren.
Neem een andere kom en doe er de andere helft van het citroensap in. Rasp de kweepeerpartjes grof in de kom. Meng steeds even grof met de handen de geraspte kweepeer met het citroensap, zodat ze niet verkleuren.
Vul een hoge pan met de 250 ml water en doe er de suiker bij. Breng aan de kook. Doe de geraspte kweepeer erbij, breng aan de kook en laat 30 – 40 minuten pruttelen, tot bijna alle vloeistof is ingedikt en verdampt.
Hak ondertussen, indien gewenst, de noten in grove stukken. Een andere optie is om ze heel te laten.
Haal de kweepeer van het vuur, en roer er direct de noten doorheen. Vul meteen af in de gesteriliseerde potjes.