Ingrediënten
1 kg kleine witte of rode uien
75 g zout
750 ml appelazijn
250 ml water
150 g suiker (kristalsuiker of rietsuiker)
1 el zwarte peperkorrels
5 kruidnagels
2 steranijs
2 hittebestendige afsluitbare potten van ongeveer een liter
Bereidingswijze
Pel eerst de uien. Een makkelijke en snelle manier met minder tranen: Breng een hoge kookpan met 2 à 3 liter water aan de kook. Verwijder met een scherp mes de onderkant van de uien waar de wortels aan zitten. Doe de uien voor 1 – 2 minuten in het kokend water. Giet ze af. De schil van de uien glijdt er zo af.
Los het zout op in een liter water. Voeg er de gepelde uien aan toe en laat 12 – 24 uur staan. Dit zorgt ervoor de uien knapperiger blijven. Voor zachtere uien kunt u deze stap overslaan.
Maak de potten en de deksels goed schoon met sop en heet water. De potten kunt u steriliseren door ze in kokend water te zetten, of steriliseer ze in de oven rond de 80 graden. De deksels of afsluitringen kunt u apart steriliseren.
Combineer in een pan de azijn, het water, de suiker en de specerijen. Breng aan de kook en laat ongeveer 3 tot 4 minuten koken.
Doe de uien dicht op elkaar in de potten. Giet er het hete azijnmengsel overheen. De uien moeten helemaal ondergedompeld zijn. Verwarm indien nodig nog wat extra azijn en giet erbij tot ze onder staan.
Afhankelijk van het formaat zijn de uien na 2 á 3 weken klaar om te eten. Kleinere uien zijn iets sneller klaar, grotere uien hebben wat langer nodig.
Gebruik
De ingelegde uien zijn minder scherp dan verse uien, en geven ook geen uienadem meer. Lekker dus in salades, bij een kaasplankje, of om zelfs — ja echt — direct op te eten.