Open van maandag tot en met zaterdag

Hele uien op zuur

Zilveruitjes kennen we allemaal. Jammer dat ze zo klein zijn! Deze hele ingelegde uien zijn perfecte smaakmakers bij kaas, in salades, bij pasta en meer.

Door

Foto van Paul Franken
Paul Franken

Ingrediënten

1 kg kleine witte of rode uien
75 g zout
750 ml appelazijn
250 ml water
150 g suiker (kristalsuiker of rietsuiker)
1 el zwarte peperkorrels
5 kruidnagels
2 steranijs

2 hittebestendige afsluitbare potten van ongeveer een liter

Bereidingswijze

Pel eerst de uien. Een makkelijke en snelle manier met minder tranen: Breng een hoge kookpan met 2 à 3 liter water aan de kook. Verwijder met een scherp mes de onderkant van de uien waar de wortels aan zitten. Doe de uien voor 1 – 2 minuten in het kokend water. Giet ze af. De schil van de uien glijdt er zo af.

Los het zout op in een liter water. Voeg er de gepelde uien aan toe en laat 12 – 24 uur staan. Dit zorgt ervoor de uien knapperiger blijven. Voor zachtere uien kunt u deze stap overslaan.

Maak de potten en de deksels goed schoon met sop en heet water. De potten kunt u steriliseren door ze in kokend water te zetten, of steriliseer ze in de oven rond de 80 graden. De deksels of afsluitringen kunt u apart steriliseren.

Combineer in een pan de azijn, het water, de suiker en de specerijen. Breng aan de kook en laat ongeveer 3 tot 4 minuten koken.

Doe de uien dicht op elkaar in de potten. Giet er het hete azijnmengsel overheen. De uien moeten helemaal ondergedompeld zijn. Verwarm indien nodig nog wat extra azijn en giet erbij tot ze onder staan.

Afhankelijk van het formaat zijn de uien na 2 á 3 weken klaar om te eten. Kleinere uien zijn iets sneller klaar, grotere uien hebben wat langer nodig.

Gebruik

De ingelegde uien zijn minder scherp dan verse uien, en geven ook geen uienadem meer. Lekker dus in salades, bij een kaasplankje, of om zelfs — ja echt — direct op te eten.

Variatie: Andere kruiden

U kunt natuurlijk ook eerder de klassieke kruiden gebruiken, zoals koriander- en mosterdzaad. Ook kunt u eventueel een paar laurierbladeren toevoegen.

Bewaren

De ingelegde uien zijn — als u de potten goed heeft gesteriliseerd — tot wel 3 maanden houdbaar. Bewaar ze op een koele, donkere plaats.

Toch meer zin in iets anders?

Onze openingstijden

Kom zelf plukken en/of geniet van al het lekkers in onze winkel. Maandag tot en met zaterdag open van 10-17 uur.

Open maandag t/m zaterdag van 10:00 – 17:00 uur.
Beperkt aanbod.

Omleiding door werkzaamheden

op woensdag 4 juni

Let op: tot 16:00 is het tunneltje aan de Balsedreef bij het ziekenhuis voor werkzaamheden gesloten. Hierdoor zijn wij moeilijker te bereiken. 

We raden u de volgende omleidingsroutes aan:

Via de Holleweg en Klaverveldenweg tot de Balsedreef.
of
Via de Huijbergsebaan – Boslustweg tot de Balsedreef

Tip: Fietsers kunnen de route verkorten via de buisleidingenstraat.

Onze excuses voor het ongemak.

Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookies zijn belangrijk voor de correcte functie van onze webshop. Zonder cookies moet je iedere keer als je de site bezoekt weer de cookie waarschuwing wegklikken. Lees meer in onze Privacyverklaring