Zaterdag open van 10:00 – 12:00

Fruitleer – kweepeer

Voordat er snoep was, was er — onder andere — fruitleer. Het kan van veel soorten fruit worden gemaakt. Omdat kweepeer van nature veel pectine bevat, is het één van de simpelste.

Door

Foto van Paul Franken
Paul Franken

Ingrediënten

1 kg kweeperen
0,5 kg suiker

Benodigdheden

Een staafmixer of nog beter: een passe-vite
Twee grote bakblikken

Bereiding

Spoel de kweeperen af en verwijder de steeltjes. Schillen is niet nodig. Snijd de kweeperen in 4 grote stukken. Doe de kweeperen in een hoge pan en vul met water tot ze net onder staan. Breng aan de kook en kook 20 minuten, tot u er met een vork makkelijk in kunt prikken. Giet de kweeperen af.

Het eenvoudigst is de kweeperen door de passe-vite te pureren. Dan blijven de zaadjes vanzelf achter.

Heeft u geen passe-vite, laat de kweeperen dan eerst afkoelen en verwijder de klokhuizen. Pureer ze daarna met de staafmixer.

Warm de kweepeer puree op en voeg de suiker toe. Roer tot de suiker is opgelost.

Bekleed de bakblikken met bakpapier. Smeer de kweepeermassa uit over het bakpapier. Zorg dat het niet dikker is dan 3 mm.

Verwarm de heteluchtoven op 50 graden en droog het kweeperenleer ongeveer 3 uur lang. Het zal nog een beetje plakkerig aanvoelen, maar moet wel stevig zijn.

Snij het kweepeerleer in de gewenste vorm. Een pizza roller werkt heel goed. Maar ook koekjesvormpjes met een scherpe rand zijn heel leuk.

Bewaren

Wikkel het fruitleer in tussen twee vellen bakpapier. Anders droogt het verder uit en kristalliseert de suiker, waardoor de textuur meer lijkt op een zacht snoepje.

Citrusachtig

Voeg aan het eind van de kooktijd, voordat u ze uitstrijkt, het rasp van een citroen, limoen en sinaasappel toe. Pers de citroen en voeg het sap toe. Door het extra sap moet u ze misschien iets langer laten indikken in de oven.

Met een kick

Voeg tijdens het koken van de kweeperenmassa een eet- of theelepel chilivlokken, chilipoeder of cayennepeper toe. Zo krijgen ze een hete nasmaak.

Toch meer zin in iets anders?

Onze openingstijden

Het verkoopseizoen is voorbij. Daarom is onze winkel nu beperkt geopend. Zaterdag zijn we er tussen 10:00 en 12:00.

Zaterdag tussen 10:00 en 12:00.
Beperkt aanbod.

Omleiding door werkzaamheden

op woensdag 4 juni

Let op: tot 16:00 is het tunneltje aan de Balsedreef bij het ziekenhuis voor werkzaamheden gesloten. Hierdoor zijn wij moeilijker te bereiken. 

We raden u de volgende omleidingsroutes aan:

Via de Holleweg en Klaverveldenweg tot de Balsedreef.
of
Via de Huijbergsebaan – Boslustweg tot de Balsedreef

Tip: Fietsers kunnen de route verkorten via de buisleidingenstraat.

Onze excuses voor het ongemak.

Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookies zijn belangrijk voor de correcte functie van onze webshop. Zonder cookies moet je iedere keer als je de site bezoekt weer de cookie waarschuwing wegklikken. Lees meer in onze Privacyverklaring