Zaterdag open van 10:00 – 12:00

Carne de Membrillo – kweepeerpasta

Carne de Membrillo kent u misschien als u eens in Spanje bent geweest. Daar wordt het vaak geserveerd met een stukje Manchego. Maar met wat oude kaas is het ook erg lekker.

Door

Foto van Paul Franken
Paul Franken

Ingrediënten

2 kilo kweeperen
1,25 tot 1,5 kg suiker

Benodigdheden

Een staafmixer of nog beter: een passe-vite

Bereiding

Spoel de kweeperen af en verwijder de steeltjes. Schillen is niet nodig. Snijd de kweeperen in 4 grote stukken. Doe de kweeperen in een hoge pan en vul met water tot ze net onder staan. Breng aan de kook en kook 20 minuten, tot u er met een vork makkelijk in kunt prikken. Giet de kweeperen af.

Het eenvoudigst is de kweeperen door de passe-vite te pureren. Dan blijven de zaadjes vanzelf achter.

Heeft u geen passe-vite, laat de kweeperen dan eerst afkoelen en verwijder de klokhuizen. Pureer ze daarna met de staafmixer.

Warm de kweepeer puree op en voeg de suiker toe. Roer tot de suiker is opgelost.

Het mengsel moet nu worden ingekookt. Daar zijn twee manieren voor: in de heteluchtoven of in de pan.

In de oven

Bekleed een bakblik van 20 bij 30 cm, dat ook minstens 5 cm diep is, met bakpapier. Giet de massa erin. Zet de oven op 70 graden in hete-lucht stand en laat de massa in 6 – 10 uur drogen. De exacte droogtijd hangt af van het oorspronkelijke vochtgehalte.

Laat de kweepeer helemaal afkoelen. Test of de kweepeer genoeg is ingekookt door erop te drukken. Het moet stevig aanvoelen. Is de kweepeer nog niet dik genoeg, zet deze dan langer in de oven.

In de pan

Blijf bij middelhoog vuur continu roeren. Wees erg voorzichtig, want de gloeiend hete massa kan spetteren. Roer ongeveer 30 minuten, tot de massa een donkerrode kleur begint te krijgen en moeilijk te roeren is. Bekleed een bakblik van 20 bij 30 cm, dat ook minstens 5 cm diep is, met bakpapier. Giet de massa erin.

Laat de kweepeer helemaal afkoelen. Test of de kweepeer genoeg is ingekookt door erop te drukken. Het moet stevig aanvoelen. Is de kweepeer nog niet dik genoeg, droog deze dan verder uit door in de heteluchtoven te zetten bij 70 graden.

Bewaren

Wikkel de Carne de Membrillo in een stukje bakpapier en bewaar koel (maar niet in de koelkast) en donker in een doosje.

Toch meer zin in iets anders?

Onze openingstijden

Het verkoopseizoen is voorbij. Daarom is onze winkel nu beperkt geopend. Zaterdag zijn we er tussen 10:00 en 12:00.

Zaterdag tussen 10:00 en 12:00.
Beperkt aanbod.

Omleiding door werkzaamheden

op woensdag 4 juni

Let op: tot 16:00 is het tunneltje aan de Balsedreef bij het ziekenhuis voor werkzaamheden gesloten. Hierdoor zijn wij moeilijker te bereiken. 

We raden u de volgende omleidingsroutes aan:

Via de Holleweg en Klaverveldenweg tot de Balsedreef.
of
Via de Huijbergsebaan – Boslustweg tot de Balsedreef

Tip: Fietsers kunnen de route verkorten via de buisleidingenstraat.

Onze excuses voor het ongemak.

Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookies zijn belangrijk voor de correcte functie van onze webshop. Zonder cookies moet je iedere keer als je de site bezoekt weer de cookie waarschuwing wegklikken. Lees meer in onze Privacyverklaring