Ingrediënten
2 kilo kweeperen
1,25 tot 1,5 kg suiker
Benodigdheden
Een staafmixer of nog beter: een passe-vite
Bereiding
Spoel de kweeperen af en verwijder de steeltjes. Schillen is niet nodig. Snijd de kweeperen in 4 grote stukken. Doe de kweeperen in een hoge pan en vul met water tot ze net onder staan. Breng aan de kook en kook 20 minuten, tot u er met een vork makkelijk in kunt prikken. Giet de kweeperen af.
Het eenvoudigst is de kweeperen door de passe-vite te pureren. Dan blijven de zaadjes vanzelf achter.
Heeft u geen passe-vite, laat de kweeperen dan eerst afkoelen en verwijder de klokhuizen. Pureer ze daarna met de staafmixer.
Warm de kweepeer puree op en voeg de suiker toe. Roer tot de suiker is opgelost.
Het mengsel moet nu worden ingekookt. Daar zijn twee manieren voor: in de heteluchtoven of in de pan.
In de oven
Bekleed een bakblik van 20 bij 30 cm, dat ook minstens 5 cm diep is, met bakpapier. Giet de massa erin. Zet de oven op 70 graden in hete-lucht stand en laat de massa in 6 – 10 uur drogen. De exacte droogtijd hangt af van het oorspronkelijke vochtgehalte.
Laat de kweepeer helemaal afkoelen. Test of de kweepeer genoeg is ingekookt door erop te drukken. Het moet stevig aanvoelen. Is de kweepeer nog niet dik genoeg, zet deze dan langer in de oven.
In de pan
Blijf bij middelhoog vuur continu roeren. Wees erg voorzichtig, want de gloeiend hete massa kan spetteren. Roer ongeveer 30 minuten, tot de massa een donkerrode kleur begint te krijgen en moeilijk te roeren is. Bekleed een bakblik van 20 bij 30 cm, dat ook minstens 5 cm diep is, met bakpapier. Giet de massa erin.
Laat de kweepeer helemaal afkoelen. Test of de kweepeer genoeg is ingekookt door erop te drukken. Het moet stevig aanvoelen. Is de kweepeer nog niet dik genoeg, droog deze dan verder uit door in de heteluchtoven te zetten bij 70 graden.