Pluk de dag – en prachtig kleinfruit
Deze tijd van het jaar staat niet alleen in het teken van onze prachtige kersen, maar is ook hét moment om kleinfruit in te slaan. Maak er heerlijke jam van, gebruik ze in desserts of snoep ze als gezonde snacks. Heeft u veel plaats in de vriezer? Pluk er dan wat extra om doorheen het jaar te gebruiken.
€

Beschikbaarheid
Bij frambozen lijkt het altijd wel alsof je de zomer kunt proeven. Zacht, sappig, maar vooral prachtig zoet. Eet ze zo snel mogelijk na het plukken, want vers en rijp kleinfruit vergaat snel. Zomerframbozen zijn wat groter dan de herfstframbozen.
pluktips
Een rijpe framboos heeft een donkerroze, licht paarse kleur. Pluk voorzichtig tussen twee vingers. Een rijpe framboos komt makkelijk los. Het kroontje blijft aan de plant.
bewaartips
Bewaar bessen altijd in de koelkast. Kunnen ook worden ingevroren, maar verliezen dan wel hun vorm na ontdooien.
€

Beschikbaarheid
Zwarte bessen verdelen vaak de meningen. De ene zweert erbij, de andere kan ze niet uitstaan. De smaak is namelijk vrij intensief. Zit u eerder in de laatste groep? Probeer dan eens de jostabessen. Die lijken qua smaak op elkaar, maar de jostabessen zijn iets minder intensief.
pluktips
Rijpe bessen krijgen een diepe zwarte kleur. Pluk de rijpe bessen van het trosje. Of pluk heel het trosje als alle bessen rijp zijn.
bewaartips
Bewaar bessen altijd in de koelkast. Kunnen ook worden ingevroren, maar verliezen dan wel hun vorm na ontdooien.
€

Beschikbaarheid
Rode bessen, of zure bessen, of ook wel aalbessen, groeien aan mooie kleine trosjes. Dat maakt het plukken ietsje makkelijker. Heerlijk verfrissend door hun eerder zure smaak. Rits de bessen met het steeltje door een vork om ze er makkelijk af te halen.
pluktips
Rode en ook witte bessen worden met het hele trosje geplukt. Rode bessen moeten een helder donkerrood zijn, witte bessen moeten een witgele kleur hebben.
bewaartips
Bewaar bessen altijd in de koelkast. Kunnen ook worden ingevroren, maar verliezen dan wel hun vorm na ontdooien.
€

Beschikbaarheid
Kruisbessen zijn heerlijk fris en fruitig. Wat ze zo bijzonder maakt is dat ze bijna “knapperig” zijn. Let wel op dat deze planten vrij scherpe stekels hebben. Daarom worden ze in de volksmond ook wel “stekelbees” genoemd.
pluktips
Let op, kruisbessen struiken hebben stekels! Kruisbessen hebben we in een groene en paars-rode variant. Pluk de bessen voorzichtig tussen twee vingers.
bewaartips
Bewaar bessen altijd in de koelkast.
De onbekende: zwarte bessen
Zwarte bessen zijn nauwe familie van de rode bessen, maar tegelijk wel het onbekende zwarte schaap in de familie. Qua smaak zitten ze tussen bosbessen, rode bessen en bramen in. Zuur, met een lichte wrangheid die wat aan rode wijn (of natuurlijk Cassis) doet denken.

Het zuurtje: rode (en witte) bessen
Rode bessen zijn niet alleen prachtig mooi, maar ook bijzonder lekker. Fris, heel licht zoet en zuurder dan de andere bessen in dit artikel, maar daardoor juist een favoriet. Leuk en lekker om zo van de steeltjes af te snoepen, maar ook lekker om in te vriezen. Naast rode bessen hebben we ook de kleurvariant witte bessen.

De prikkelige: kruisbessen
Kent u kruisbessen eigenlijk? Voor veel mensen is deze bessensoort onbekend. Ze hebben een iets dikkere huid dan andere bessen. Daardoor “ploppen” ze altijd mooi open in de mond in een kleine, frisse, zoete smaakexplosie.

De favoriet: frambozen
Als je dit seizoen zou kunnen proeven, zou het de smaak hebben van frambozen. Voor mij is het tenminste altijd de smaak van de zomer. Verfrissend, licht zuur, niet te zoet, en ze smelten ook zo mooi in je mond.

Wilt u iets plukken? Kijk dan eerst hoe het werkt
Uitleg over hoe het zelf plukken werkt, wat de regels zijn, en een aantal tips kunt u op de zelf plukken pagina vinden.