Gezond eten is belangrijk, dat weten we allemaal. Wij zijn dan ook overtuigd dat hoe vroeger kinderen hierover leren, hoe beter. Bij ons familiebedrijf FrankenFruit in Bergen op Zoom, kunnen kinderen hier op allerlei manieren kennis mee maken (zie onder). Extra leuk is dat je de komende drie schooljaren subsidie kan aanvragen vanuit “Jong leren eten” om de kosten te dekken: voor primair en voortgezet onderwijs 2.000 euro per schooljaar per locatie en per kinderopvanglocatie maximaal 500 euro. Dat maakt een bezoek extra leuk! Hieronder leest u hier meer over, maar neem gerust contact op als u meer wil weten!

Bezoek FrankenFruit!

Op bijna 12 hectare groeien wij allerlei soorten fruit en groenten, zoals frambozen, bramen, kersen, appels, peren, pruimen, koolrabi, suikermais, pompoenen, courgettes, snijbonen en nog veel meer! Afhankelijk van het weer, kan er van half juni tot en met oktober zelf fruit en groenten geplukt worden. Afgelopen jaar zijn er veel kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en scholen langskomen voor een bezoekje. De leukste tijd om zelf te plukken is van eind mei tot en met half oktober. Er zijn verschillende mogelijkheden om een bezoekje te brengen en dit kan helemaal op maat gemaakt worden. Ideeën zijn, die natuurlijk ook met elkaar gecombineerd kunnen worden:

  • Rondleiding: Een rondleiding over ons bedrijf met uitleg over de verschillende soorten fruit en groenten, met een bezoekje aan onze bijen (op veilige afstand) en natuurlijk het bekijken van de verschillende tractoren. We raden aan om maximaal 12-15 kinderen per groep rond te leiden. Het is mogelijk om meerdere rondleidingen tegelijkertijd te organiseren. Wij rekenen per rondleiding 25 euro per uur.
  • Proeverij: Hoe smaakt een koolrabi, een kruisbes, een kweepeer of een mispel? Wat voor smaakverschil zit er tussen een Jonagold en een Elstar appel? En hoe smaakt de appelperenstroop gemaakt van alleen maar appels en peren? Proef het tijdens een proeverij. U kunt een simpel proeverijtje doen, bestaande uit 5 rauwe producten. De kosten hiervan zijn 3 euro per persoon. Een proeverijtje waarbij we ook twee klaargemaakte producten laten proeven kost 4,50 per persoon. We organiseren dit vanaf 10 personen.
  • Kookworkshop: We hebben een keuken waarin kinderen onder onze begeleiding kunnen koken. We hebben allerlei verschillende mogelijkheden die we aan kunnen passen op de leeftijd van de kinderen. De kinderen kunnen eerst het benodigde fruit zelf plukken. Daarna kunnen ze bijvoorbeeld appelcakejes, vruchtenjam, rabarber, soep, sap etc. zelf maken. We hebben hier geen vaste prijs voor, maar om een indicatie te geven: om 8 kindjes appelcakejes te laten maken, rekenen we 70 euro. Natuurlijk krijgen ze de cakejes na afloop mee.
  • Meewerken op het bedrijf: De kinderen kunnen helpen met het verzorgen van de gewassen en/of het oogsten van de producten, zoals onkruid weghalen, pompoenen oogsten of pruimen plukken. Afhankelijk van de periode wanneer u komt.
  • Zelf plukken: Het is ook mogelijk om zelf met de kinderen te gaan plukken. U meldt zich eerst bij de schuur. Onder eigen begeleiding (wij gaan uit van 1 begeleider op maximaal 5 kinderen) plukken de kinderen groenten en fruit. U betaalt wat u heeft geplukt (kiloprijs zoals op onze website staat).
  • Drinken/eten: Het is ook mogelijk om bij ons wat te drinken of te eten (ook mogelijk in combinatie met een activiteit). Wij rekenen voor een glas sap van eigen appels en peren 0,50 euro per glas of 1,50 per flesje (200 ml). Een fruitcakeje kost 1,30 per cakeje. Het is ook mogelijk te komen lunchen. We rekenen 15 euro voor een uitgebreide lunch (soep, brood met zelfgemaakt beleg en sap, toetje na afloop). Uiteraard kan dit ook simpeler of nog uitgebreider.
  • Gastles: Tijdens een gastles vertellen we op een interactieve manier wat er allemaal komt kijken bij het groeien van fruit en groenten en wat je hiermee kan maken. Natuurlijk nemen we ook iets mee om te laten proeven!
Op maat

We kunnen het programma helemaal op maat maken. Informeer gerust voor de mogelijkheden en de prijzen. Wilt u komend seizoen een bezoekje brengen? Leg dan op tijd een datum vast! U kunt altijd een datum vrijblijvend reserveren.

Subsidie Jong Leren eten

Onder het motto ‘Lekker naar buiten!’ kunnen alle scholen in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs én kinderopvanglocaties subsidie aanvragen voor drie activiteiten: moestuinieren, koken of een excursie of gastles op het gebied van voeding. Ga met uw leerlingen tuinieren of koken, ga op excursie of ontvang een deskundige of gastdocent in uw klas. Met deze tegemoetkoming in de kosten wil het programma Jong Leren Eten (JLE) scholen en kinderopvang stimuleren om kinderen en jongeren in aanraking te laten komen met informatie en activiteiten over voeding. Daarmee leren zij op een praktische manier gezonde en duurzame keuzes maken. Aan de subsidieregeling zijn voorwaarden verbonden. De subsidieregeling JLE onderscheidt twee doelgroepen: kinderopvang en scholen (PO, VO en MBO). Per kinderopvanglocatie is maximaal 500 euro beschikbaar. Per schoollocatie maximaal 2.000 euro. De subsidieregeling voor scholen voorziet in drie rondes: schooljaar 2018-2019, schooljaar 2019-2020 en schooljaar 2020-2021. Meer informatie: https://www.jonglereneten.nl/subsidie-jong-leren-eten

Streekproducten

Het is ook mogelijk om subsidie aan te vragen voor de producten van een kookles. Wij kunnen u deze producten (in het seizoen) leveren. Naast groenten en fruit hebben wij ook sappen, jams en stroop van ons eigen fruit. Heerlijk voor de kinderen en uzelf. We hebben appelsap, appelperensap en appelkweeperensap. Dit is puur sap. Hier wordt niets aan toegevoegd. Ook hebben we potjes appelperenstroop. Waar stroop in de supermarkt vaak maar een paar procent appels en/of peren bevat (en verder vaak bietenstroop), bevat een potje van 375 ml maar liefst 3,5 kilo appels en peren! Ook hebben we frambozenjam, pruimenjam en rode bessengelei. De prijzen zijn:

  • Fles sap (1 liter): 2 euro
  • Potje stroop: 4,00 euro (inclusief statiegeld 0,50 euro)
  • Potje jam: 4,00 euro (inclusief statiegeld 0,50 euro)

Zolang ze niet geopend zijn, zijn onze producten minimaal een jaar houdbaar. Als u meer dan tien stuks per keer afneemt, dan kunnen wij u korting geven op bovenstaande prijzen. Wij brengen u graag eens vrijblijvend een fles sap om te proeven. Heeft u hierin interesse? Stuur ons dan een mailtje.

Meer informatie

Mocht u vragen hebben, dan horen we het graag. Wij zijn te bereiken via info@frankenfruit.nl of 06-13809106. Kijk gerust eens op www.facebook.com/frankenfruit of www.instagram.com/frankenfruit om een beeld te vormen van ons bedrijf.